Κατάταξη Επιληψιών & Επιληπτικών συνδρόμων σε παιδιά
με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών

Κ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ1, Σ. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ2
1Πανεπιστήμιο Κρήτης / ΤΕΙ Ηρακλείου, Διεύθυνση: ΤΕΙ Ηρακλείου, Σταυρωμένος, Ηράκλειο Κρήτης.
2Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή.

Περίληψη
Στην Ιατρική σε διάφορες νοσολογικές οντότητες όπου υπάρχουν διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα, έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί διάφορες τεχνολογίες της πληροφορικής με στόχο να βοηθήσουν στην διαγνωστική διαδικασία. Τα «έμπειρα συστήματα» είναι μία πολύ γνωστή μεθοδολογία της «τεχνικής νοημοσύνης» που βρίσκει εφαρμογές στην ιατρική διάγνωση. Με τα έμπειρα συστήματα επιτυγχάνεται η τυποποίηση της ιατρικής γνώσης και της διαγνωστικής διαδικασίας σε ορισμένες γνωστικές περιοχές της ιατρικής και η αποθήκευση αυτών σε υπολογιστικά συστήματα. Στην πράξη, όταν χρησιμοποιούμε τα έμπειρα συστήματα, αυτά εκμεταλλεύονται τις πολλές αποθηκευμένες πληροφορίες (βάση γνώσεων) και κατά κάποιο τρόπο μιμούνται τον τρόπο σκέψης του γιατρού, έχοντας την δυνατότητα να βοηθήσουν σε διαδικασίες εξαγωγής συμπερασμάτων.
Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία των έμπειρων συστημάτων για την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού συστήματος για περιπτώσεις επιληψίας που παρουσιάζονται στην παιδική ηλικία, όπου ειδικά επιληπτικά σύνδρομα δυσκολεύουν την διάγνωση και οι εργαστηριακές εξετάσεις συχνά δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου έμπειρου συστήματος βασίστηκε στην «διεθνή ταξινόμηση για επιληπτικά σύνδρομα και επιληψιες", όπως αυτή προτείνεται από την «διεθνή ένωση κατά της επιληψίας».
'Εχει γίνει ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του διαγνωστικού συστήματος, εξετάζοντας πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν παρουσιάσει επιληπτικές κρίσεις. Τα συμπεράσματα που προέρχονται από την εφαρμογή του έμπειρου συστήματος έχουν συγκριθεί με τις διαγνώσεις, οι οποίες προτείνονται από έμπειρο γιατρό. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης δείχνουν ότι το έμπειρο αυτό σύστημα είναι σε θέση να βοηθήσει ουσιαστικά έναν γιατρό στην διάγνωση της επιληψίας.

Πλήρες κείμενο