Aντιμετώπιση των οξέων επεισοδίων ημικρανίας στους ηλικιωμένους
ΒΗΤΑΣ ΑΘ., ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΗ Ε., ΒΗΤΑΣ ΑΝ., ΣΚΟΥΛΑΡΙΔΗΣ Π., ΚΑΡΤΕΡΙΔΟΥ A., TΣΑΤΣΑΛΙΔΗΣ Χ.
Περιφερειακό Ιατρείο Δοξάτου, Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης,
Περιφερειακό Ιατρείο Παλαιοκώμης, Κέντρο Υγείας Κάτω Νευροκοπίου,
Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
Περίληψη
ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας προοπτικής εργασίας ήταν θεραπευτική προσέγγιση της ημικρανίας στους ηλικιωμένους.
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΜΕΘΟΔΟΙ κατά την επταετία 1999-2006, μελετήθηκαν 93 ηλικιωμένοι, όμοιας φυλετικής μορφολογίας ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν λόγω κρίσης ημικρανίας. Αρχικά, εναρμονίστηκαν σε τρεις ισάριθμες ηλικιακές ομάδες και στη συνέχεια αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τριών θεραπευτικών σχημάτων. Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν το x2 και το Student's t-test.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Κάθε ομάδα απαρτιζόταν από 22 (70.9%) γυναίκες και 9 (29%) άνδρες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 60-75 ετών, με μέση ηλικία τα 64.7±6.2 χρόνια. Η κατανομή των οξέων επεισοδίων ημικρανίας στους ηλικιωμένους φάνηκε ότι αφορούσε κυρίως το γυναικείο φύλο. Ο συχνότερος τύπος των οξέων επεισοδίων ημικρανίας των ηλικιωμένων, ήταν η κοινή ημικρανία (χωρίς αύρα).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Β ομάδας (Dextropropoxyphene 75 mg ή Pethidine 50 mg i.m. + εισπνεόμενο O2 40%), φάνηκε ότι εξασφάλισε μια σημαντικά ταχύτερη ανακούφιση του πόνου (έναντι των άλλων δύο), ανεξάρτητα από τον τύπο, τα κλινικά χαρακτηριστικά ή τα πιθανά εκλυτικά αίτια αυτού. Οι λιγότερες παρενέργειες από τα εφαρμοσμένα θεραπευτικά σχήματα, παρατηρήθηκαν στους ηλικιωμένους που δεν χρησιμοποίησαν ναρκωτικά αναλγητικά.
Λέξεις κλειδιά: Ημικρανία, ηλικιωμένοι ασθενείς, θεραπευτική αντιμετώπιση.