Στάσεις ζωής νέων και οικογένεια.
Μια διαπολιτισμική μελέτη Ελλήνων και Σουηδών εφήβων και Ελλήνων νέων ενηλίκων

ΛΕΚΚΟΥ Σ1. PhD, LSW., ÅSTRÖM T.2, Ph.D., HÄGGLÖF B.3, Prof. Ph.D., M.D., NYGREN L.4, Prof., Ph.D
1Δρ. Κοιν. Εργασίας, Κοιν. Λειτουργός-Ψυχολόγος MA, Τακτ. Αναπλ. Καθηγήτρια TEI Αθήνας Τμήμα Κοιν. Εργασίας.
2Emeritus Prof. Department of Social Welfare, Umeå University Sweden
3Prof. Division of Child and Adolescent Psychiatry, Umeå University, SE 901 87 Sweden
4Prof. Department of Social Welfare, Umeå University Sweden

Περίληψη
Η μελέτη αυτή εξέτασε τις στάσεις ζωής Ελλήνων και Σουηδών εφήβων καθώς και Ελλήνων νέων ενηλίκων σε ζητήματα ζωής με αναφορές στην οικογένεια σε σχέση με κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Από ένα μεγαλύτερο δείγμα 583 Σουηδών και 238 Ελλήνων εφήβων που είχαν είτε υψηλή είτε χαμηλή βαθμολογία στην αυτοαναφορά του Achenbach, επελέγησαν γιά συμμετοχή σε ημιδομημένες συνεντεύξεις 47 έφηβοι από κάθε εθνικό δείγμα. Τυπικά, οι Έλληνες έφηβοι ανέφεραν προβλήματα σε σχέση με τον εαυτό τους, φόβους γιά κοινωνικούς κινδύνους, απώλειες και ασθένειες. Οι δύο ομάδες κατέγραψαν όμοια οικογενειακά προβλήματα, και αμφότερες οι ομάδες στρέφονται προς την οικογένεια όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έστω και αν οι Σουηδοί περισσότερο από τους Έλληνες εμπιστεύονται τις κρατικές εξουσίες και το κοινωνικό περιβάλλον. Οι Σουηδοί, τυπικά, ανέφεραν φόβο γιά το μέλλον τους. Και οι δύο ομάδες δίνουν έμφαση στη σημαντικότητα μιας μελλοντικής κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης. Σημαντικός αριθμός Σουηδών εφήβων επιθυμούν να έχουν τη δική τους οικογένεια σε πέντε χρόνια ενώ πλέον των μισών Ελλήνων σε δέκα χρόνια.

Στις στάσεις ζωής οι Έλληνες νέοι ενήλικες ανέφεραν σημαντικά προβλήματα σε σχέση με τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, την οικονομική και επαγγελματική τους αποκατάσταση και τις ουσίες. Έχουν φόβους σε σχέση με τον εαυτό τους, και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Το 74% σκέπτονται να δημιουργήσουν οικογένεια.

Έχουν περισσότερο αρνητικές στάσεις ως προς το ελεύθερο sex και τις συνέπειές του ενώ οι μισοί είναι αρνητικοί, και 34% ουδέτεροι για τον εφήμερο έρωτα. Για τη συγκατοίκηση αναφέρουν σημαντικές θετικές και αρνητικές στάσεις. Η οικονομική ευθύνη είναι κατά το ήμισυ δική τους και κατά 20% των γονέων τους. Το 43% ελπίζουν να γίνουν γονείς γύρω στα 30, δυσκολεύονται κυρίως από προσωπικούς και κοινωνικούς λόγους. Θα εύχονταν για τον εαυτό τους δημιουργία σωστής οικογένειας και επαγγελματική αποκατάσταση στην ειδικότητά τους. Εγκέφαλος 2010, 47(2):67-82.

Λέξεις κλειδιά: Έφηβοι, νέοι ενήλικες, στάσεις ζωής-οικογένεια, προβλήματα, φόβοι, τρόποι αντιμετώπισης, διαπολιτισμική.

Πλήρες κείμενο