Εκπαιδευτική-υποστηρικτική ομάδα επαγγελματιών υγείας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ*
*Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών

Περίληψη
Οι επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο ενός Νοσοκομείου θεωρείται ότι αναπτύσσουν μια εργασία με πολλές απαιτήσεις και επιβαρύνσεις ενώ βιώνουν τις ματαιώσεις όπως εκφράζονται από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής διερευνήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην καθημερινή κλινική πράξη.

Φαίνεται ότι οι δυσκολίες πηγάζουν από την αντιμετώπιση των ασθενών στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης όπου άλλοτε τα καταφέρνουν, άλλοτε όχι. Στην δεύτερη περίπτωση δίνουν χαρακτηρισμούς στους ασθενείς όπως «δύσκολος», «παράξενος», «μη συνεργάσιμος» ενώ συχνά εμπλέκονται σε αντιθέσεις με τον ασθενή.

Ενώ με την οικογένεια του ασθενούς υπάρχει μια αντιπαλότητα.

Σχηματίσθηκαν λοιπόν ομάδες όπου σε πρώτη φάση διερευνήθηκαν τα προβλήματα των επαγγελματιών υγείας.

Η μελέτη έλαβε χώρα στο Ψυχιατρικό τμήμα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής. Η μέθοδος έρευνας ήταν η ποιοτική έρευνα (qualitative research).

Οι ομάδες είχαν εβδομαδιαία συχνότητα επί 90΄και διήρκεσαν πέντε έτη. Ελήφθησαν υπ'όψη οι μελέτες του Μ. Balint, οι μελέτες των Kahana & Bibring για την κατανόηση του ασθενούς μέσω του τύπου προσωπικότητάς του. Οι συνιστώσες που περιλαμβάνονται στην διεργασία της ομάδας είναι:

  1. διδακτική
  2. βιωματική
  3. αυτογνωσιακή
  4. εποπτεία εντός της ομάδας.

Συμπεράσματα

Λέξεις κλειδιά: Εκπαιδευτική ομάδα, υποστηρικτική, βιωματική, επαγγελματίες υγείας, διασυνδετική ψυχιατρική.

Πλήρες κείμενο