Η μετεμφραγματική κατάθλιψη στη διασυνδετική ψυχιατρική του Γενικού νοσοκομείου
Χ. ΙΣΤΙΚΟΓΛΟΥ1, Ν. ΚΟΥΤΟΥΒΙΔΗΣ2, Γ. ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ3, Δ. ΒΛΥΣΙΔΗΣ1
1Ψυχιατρικό Τμήμα Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας,
2Ψυχιατρικό Τμήμα ΝΙΜΤΣ,
3Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου.
Περίληψη
Σύμφωνα με τα διεθνή standards η Μετεμφραγματική Κατάθλιψη αποτελεί ιδιαίτερη παράμετρο και υπολογίζεται σε 15-30% σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εμφραγμάτων 48-72 ώρες μετά από Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου. Στη μελέτη μας συμπεριλήφθηκαν 283 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους (2007) στη Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας. Στους εν λόγω ασθενείς, μετρήθηκαν αφενός η νοητική κατάσταση του ασθενούς με την MMSE (Mini Mental State Examination) και η κατάθλιψη με την Κλίμακα MADRS (Montgomery-Asberg Depression Scale). Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με τη δοκιμασία Χ2 και την ανάλυση διασποράς μιας μεταβλητής (ANOVA). Από τη μελέτη αποκλείσθηκαν ασθενείς με MMSE<2. Δεν βρέθηκαν σημαντικές στατιστικά διαφορές μεταξύ καταθλιπτικών και μη καταθλιπτικών ασθενών ως προς το φύλο, την ηλικία και την πρόγνωση του εμφράγματος. Ευρέθησαν 53,3% καταθλιπτικοί ασθενείς έναντι 46,7% μη καταθλιπτικών ασθενών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της MADRS. Όσον αφορά δε τις επιπλοκές ευρέθησαν 19 καταθλιπτικοί ασθενείς που ενεφάνισαν επιπλοκές έναντι 5 μη καταθλιπτικών ασθενών (x2=7,41, p<0,01) διαφορά στατιστικά σημαντική. Από τους 283 ασθενείς οι 202 (71%) ήταν άνδρες και οι 81 (29%) γυναίκες. Από τους 150 καταθλιπτικούς ασθενείς οι 98 (65%) ήταν άνδρες και οι 52 (35%) γυναίκες. Οι ηλικίες των ασθενών που νοσηλεύθηκαν ήσαν για μεν τους άνδρες 38-78 ετών και για τις γυναίκες 55-86 ετών. Το εύρος των ηλικιών για τους καταθλιπτικούς ασθενείς ήταν για μεν τους άνδρες 42-68 ετών, για δε τις γυναίκες 56-79 ετών. Επίσης υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p<0,02) μεταξύ των αγάμων και διαζευγμένων εμφραγματιών ως προς το ποσοστό κατάθλιψης, σε σύγκριση με τους έγγαμους καταθλιπτικούς μετεμφραγματικούς ασθενείς. Από τους 150 καταθλιπτικούς εμφραγματικούς που ευρέθησαν στη μελέτη οι 63 ήταν διαζευγμένοι (42%), οι 43 άγαμοι (34,8%) και οι υπόλοιποι 46 έγγαμοι (27%). Από τη μελέτη ως γνωστόν αποκλείσθηκαν οι ασθενείς με στάδιο Killip 3q4 (n=7). Σημειωτέον ότι το στάδιο Killip έκρινε τη βαρύτητα της συνύπαρξης πνευμονικού οιδήματος και κυρίως ανεπάρκειας. Η Μετεμφραγματική Κατάθλιψη συνδέεται άμεσα με τους ασθενείς που παρουσιάζουν Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και νοσηλεύονται στις μονάδες εμφραγμάτων του Γενικού Νοσοκομείου.
Για την ανάταξη του εμφράγματος απαιτείται:
1) Στενή συνεργασία Καρδιολόγου και Ψυχιάτρου
2) Αντικαταθλιπτική αγωγή, και
3) Θρομβόλυση.
Τέλος, σημαντική είναι η συμβολή της Διασυνδετικής-Ψυχιατρικής στη διάγνωση και θεραπεία της Μετεμφραγματικής Κατάθλιψης στο Γενικό Νοσοκομείο. Εγκέφαλος 2011, 48(3):114-117.
Λέξεις κλειδιά: Έμφραγμα, μυοκάρδιο, κατάθλιψη, Μονάδα εμφραγμάτων, Γενικό νοσοκομείο, Διασυνδετική-Ψυχιατρική.
Εισαγωγή
Η Μετεμφραγματική Κατάθλιψη αποτελεί ιδιαίτερη ψυχοπαθολογική οντότητα στο Γενικό Νοσοκομείο και παρατηρείται σε ποσοστό 15-30% σε ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εμφραγμάτων 48-72 ώρες μετά από Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση ο Ψυχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου στις Μονάδες Εμφραγμάτων και στην Καρδιολογική Κλινική στα πλαίσια άσκησης της Διασυνδετικής Συμβουλευτικής Ψυχιατρικής. Για την επίλυσή τους και την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς είναι απαραίτητο ο Ψυχίατρος να έχει καλό επίπεδο γνώσεων Εσωτερικής Παθολογίας και Καρδιολογίας, και ο Καρδιολόγος με τον οποίο θα συνεργαστεί να έχει ευαισθητοποιηθεί στα ψυχιατρικά προβλήματα και να έχει γνώσεις Ψυχιατρικής1,2.
Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από στηθάγχη και έμφραγμα μυοκαρδίου εμφανίζουν συχνά έντονο άγχος ως αντίδραση στο καρδιολογικό πρόβλημα, τον πόνο και τον φόβο του θανάτου18-20. Το άγχος εμφανίζεται αμέσως μετά το έμφραγμα σε νοσηλευόμενους ασθενείς, κορυφώνεται τη δεύτερη ημέρα και συνήθως υποχωρεί μετά τις πρώτες ημέρες. Μερικοί όμως ασθενείς εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονο και επίμονο άγχος, αρκετό διάστημα μετά το συμβάν3,4,21,22.
Στους νοσηλευόμενους για έμφραγμα στο Γενικό Νοσοκομείο ανευρίσκεται μείζων κατάθλιψη σε ποσοστό 15-30%, ενώ 65% παρουσιάζουν ελάσσονα κατάθλιψη σύμφωνα με τα διεθνή standards5,6.
Σε μια μελέτη που έγινε σε νοσηλευόμενους με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά, η κατάθλιψη ήταν η συχνότερη ψυχική διαταραχή και ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 24%. Η συχνότητα της μείζονος κατάθλιψης ήταν 5,4%, ενώ συνολικά και σε συνοσηρότητα με άλλη ψυχική διαταραχή ανήλθε σε 17,7%, δηλαδή 1 στους 5 εμφραγματίες έπασχε από μείζονα κατάθλιψη5-7.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταδειχθεί η συσχέτιση Κατάθλιψης με Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου (ΟΕΜ)8-10.
Υλικό-Μέθοδος
Εξετάσθηκαν 283 ενδονοσοκομειακοί μετεμφραγματικοί ασθενείς που νοσηλεύθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους (2007) στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας. Στους ασθενείς αυτούς δόθηκαν για εκτίμηση η MMSE (Mini Mental State Examination) για την εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών και η Κλίμακα MADRS (Montgomery-Asberg) για την Κατάθλιψη23. Η Κλίμακα MADRS αποτελείται από 10 λήμματα: 1) εμφανή θλίψη, 2) αναφερόμενη θλίψη, 3) εσωτερική τάση, 4) μειωμένο ύπνο, 5) μειωμένη όρεξη, 6) δυσκολίες στη συγκέντρωση, 7) κόπωση, 8) αδυναμία συναισθήματος, 9) απαισιόδοξες σκέψεις, 10) αυτοκτονικές σκέψεις. Το κατώφλι κατάθλιψης-μη κατάθλιψης (cut-off) στην Κλίμακα MADRS είναι το Score 12. Συγκεκριμένα, άνω του 12 θεωρείται ότι ο ασθενής έχει κλινική κατάθλιψη17. Η Κλίμακα MADRS δόθηκε στις 5, 15,30 και 45 ημέρες μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με τη δοκιμασία x2 και την ανάλυση διασποράς μιας μεταβλητής (ANOVA)11.
Η διάγνωση της κατάθλιψης και η ταξινόμησή της σε ήπια, μέτρια και σοβαρή, τέθηκε σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του DSM-IV-TR.
Αποτελέσματα
Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ καταθλιπτικών και μη καταθλιπτικών ασθενών ως προς το φύλο, την ηλικία και την πρόγνωση του εμφράγματος24,25. Ευρέθησαν 53,3% καταθλιπτικοί ασθενείς έναντι 46,7% μη καταθλιπτικών ασθενών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της MADRS. Ο Μέσος Όρος τιμών της MADRS αρχικά ήταν υψηλότερος (mean~14-30) την 5η μετεμφραγματική ημέρα ενώ την 45η ημέρα ήταν 5-12 (mean~5-12) δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη έλαβαν θεραπεία με SSRIs. Όσον αφορά δε τις επιπλοκές ευρέθησαν 19 καταθλιπτικοί ασθενείς που ενεφάνισαν επιπλοκές έναντι5 μη καταθλιπτικών ασθενών (x2=7,41, p<0,01) διαφορά στατιστικά σημαντική.
Από τους 283 ασθενείς οι 202 (71%) ήταν άνδρες και οι 81 (29%) γυναίκες. Από τους 150 καταθλιπτικούς ασθενείς οι 98 (65%) ήταν άνδρες και οι 52 (35%) γυναίκες. Οι ηλικίες των ασθενών που νοσηλεύθηκαν ήταν για μεν τους άνδρες 38-78 ετών και για τις γυναίκες 55-86 ετών. Το εύρος ηλικιών για τους καταθλιπτικούς ασθενείς ήταν για μεν τους άνδρες 42-68 ετών, για δε τις γυναίκες 56-79 ετών.
Επίσης υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p<0,02) μεταξύ των άγαμων και διαζευγμένων εμφραγματικών ως προς τα ποσοστά κατάθλιψης σε σύγκριση με τους έγγαμους καταθλιπτικούς μετεμφραγματικούς ασθενείς26,27. Από τους 150 καταθλιπτικούς εμφραγματικούς που ευρέθησαν στη μελέτη, οι 63 ήταν διαζευγμένοι (42%), οι 43 άγαμοι (34,8%) και οι υπόλοιποι 46 έγγαμοι (27%). Από τη μελέτη αποκλείσθηκαν οι ασθενείς με MMSE<2 (n=3) και οι ασθενείς με στάδιο Killip 3 & 4 (n=7). Σημειωτέον ότι το στάδιο Killip εκτιμά τη βαρύτητα της συνύπαρξης πνευμονικού οιδήματος και καρδιακής ανεπάρκειας.
Συμπεράσματα
Η Μετεμφραγματική Κατάθλιψη συνδέεται άμεσα με τους ασθενείς που παρουσιάζουν Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου (ΟΕΜ) και νοσηλεύονται στις Μονάδες Εμφραγμάτων των Γενικών Νοσοκομείων.
Συνεπώς, αυτό απαιτεί τη στενή συνεργασία Καρδιολόγου και Ψυχιάτρου και την έναρξη αντικαταθλιπτικής αγωγής ταυτόχρονα με τα καρδιολογικά φάρμακα και τη θρομβόλυση, διότι αυτό συντελεί στη μείωση των επιπλοκών του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, οι οποίες είναι συχνότερες στους καταθλιπτικούς ασθενείς. Ως πλέον ασφαλή αντικαταθλιπτικά φάρμακα για τη μετεμφραγματική κατάθλιψη θεωρούνται οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).
Συζήτηση
Τα ποσοστά μετεμφραγματικής κατάθλιψης στη δική μας μελέτη 53,3% αποκλίνουν κατά πολύ και υπάρχει σημαντική στατιστική διαφορά από τα ποσοστά που υπάρχουν διεθνώς (15-30%)12,13.
Η ερμηνεία για τη στατιστική διαφορά της μελέτης μας συγκριτικά με τα διεθνή standards οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετρήσεις της Κατάθλιψης στις άλλες μελέτες έγιναν κυρίως 30 και 45 ημέρες μετά το έμφραγμα του Μυοκαρδίου, ενώ η δική μας μελέτη έγινε τις ημέρες 5, 15, 30 και 45 και η Κλίμακα MADRS που έγινε την 5η και 15η μετεμφραγματική ημέρα εμφανίζει σαφώς υψηλότερες τιμές.
Η αντιαιμοπεταλιακή δράση των SSRIs που πάντως δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την ανταπόκριση των καρδιολογικών ασθενών που εμφανίζουν κατάθλιψη, αποτελεί μια επιπλέον θεραπευτική δράση, την οποία πιθανά δεν διαθέτουν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Η μεταβολή στην ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων αποτελεί ενδεχομένως βασικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό των αιφνιδίων θανάτων σε καρδιολογικούς ασθενείς με κατάθλιψη, που φαίνεται να αποκαθίσταται με τη χορήγηση των SSRIs14.
Μια σοβαρή παρενέργεια των δύο αυτών υποκατηγοριών των αντικαταθλιπτικών και ίσως των SSRIs είναι η αιμορραγική διάθεση του ασθενούς λόγω της παράτασης του χρόνου προθρομβίνης που προκαλούν όταν συγχορηγούνται με αντιπηκτική αγωγή ή θρομβόλυση. Η ανάγκη συγχορήγησης απαιτεί συχνότερο έλεγχο της πηκτικότητας του αίματος και καλή συνεργασία με τον θεράποντα Καρδιολόγο για ενδεχόμενη τροποποίηση της αντιπηκτικής αγωγής του ασθενούς, δεδομένου ότι η μετεμφραγματική κατάθλιψη δυσχεραίνει σοβαρά την ανάρρωση του ασθενούς μετά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ)28. Επίσης, είναι δυνατόν η διάγνωση της Μετεμφραγματικής Κατάθλιψης να υποκαθίσταται από άλλες διαγνώσεις, όπως μετατραυματική διαταραχή άγχους, χρόνιος αλκοολισμός κ.α.15,16.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ