|
Σπαστικότητα και σκλήρυνση κατά πλάκας
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ
Περίληψη
Στο φυσιολογικό νευρικό σύστημα οι μυϊκές ομάδες συνεργάζονται ώστε όταν
συσπάται η μία μυϊκή ομάδα οι ανταγωνιστές της μυς χαλόνται. Στην ΣΚΠ αυτό το
σύστημα ισορροπίας και συνεργασίας διαταράσσεται με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές
μυς να συσπόνται και να χαλόνται την ίδια στιγμή με αποτέλεσμα την εμφάνιση
της σπαστικότητας. Πρόκειται για μία «αντίσταση» που παρατηρείται στην διάρκεια
της παθητικής έκτασης του μυός και παρουσιάζεται κυρίως στους λεγόμενους αντι-βαρικούς
μυς. Όταν υπάρχει σπαστικότητα η αυξημένη δυσκαμψία των μυών καταλήγει σε κατανάλωση
μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας για την επιτέλεση των καθημερινών κινήσεων. Ελαττώνοντας
την σπαστικότητα παρατηρείται μεγαλύτερη ελευθερία και δύναμη στις κινήσεις
που συχνά συνοδεύεται με λιγότερη κόπωση και καλύτερη ισορροπία. Η σύσπαση (contracture)
είναι ένα «πάγωμα» της άρθρωσης που δεν έχει πλέον λειτουργικότητα και δεν μπορεί
να λυγίσει. Αυτό συμβαίνει όταν η άρθρωση έχει παραμείνει μη-λειτουργική για
αρκετό διάστημα και τελικά με την σύσπαση γίνεται και επώδυνη. Η φαρμακευτική
αντιμετώπιση της σπαστικότητας γίνεται με την μπακλοφένη, τιζανιδίνη, νταντρολένη,
διαζεπάμη, κλοναζεπάμη, αντιεπιληπτικούς παράγοντες και την κορτιζόνη.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το κατάλληλο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας σε συνδυασμό με φαρμακευτικούς παράγοντες μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό λειτουργικό αποτέλεσμα.
Λέξεις κλειδιά: Σπαστικότητα/σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στο φυσιολογικό νευρικό σύστημα οι μυϊκές ομάδες συνεργάζονται ώστε όταν συσπάται η μία μυϊκή ομάδα οι ανταγωνιστές της μυς να χαλόνται. Στην ΣΚΠ αυτό το σύστημα ισορροπίας και συνεργασίας διαταράσσεται με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές μυς να συσπόνται και να χαλόνται την ίδια στιγμή με αποτέλεσμα την εμφάνιση της σπαστικότητας. Πρόκειται για μία «αντίσταση» που παρατηρείται στην διάρκεια της παθητικής έκτασης του μυός και η οποία παρουσιάζει τρία χαρακτηριστικά:
Ο φυσιολογικός μυϊκός τόνος εξαρτάται από την εκτατικότητα του εκάστοτε μυός η οποία καθορίζεται, εν μέρει, από κατιόντα δεμάτια που καταλήγουν στους άλφα κινητικούς νευρώνες του νωτιαίου μυελού απ' όπου νευρώνονται οι μύες. Με την σπαστικότητα και την απώλεια των φυσιολογικών ρυθμιστικών νευρώνων κάθε παθητική κίνηση που γίνεται με ικανοποιητική ένταση και ταχύτητα καταλήγει σε μία πολύ έντονη αντίσταση εναντίον της ολοκλήρωσης της κίνησης.
Όταν υπάρχει σπαστικότητα η αυξημένη δυσκαμψία των μυών καταλήγει σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας για την επιτέλεοη των καθημερινών κινήσεων. Ελαττώνοντας την σπαστικότητα παρατηρείται μεγαλύτερη ελευθερία και δύναμη στις κινήσεις που συχνά συνοδεύεται με λιγότερη κόπωση και καλύτερη ισορροπία.
Η παρουσία σπαστικότητας δεν μπορεί μόνη της να καθορίσει θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής αφού η σπαστικότητα δεν παρεμβαίνει πάντα στην λειτουργικότητα και μερικές φορές μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα. Ενώ η αδυναμία σε μία μυϊκή ομάδα συνδέεται με μετρίου βαθμού σπαστικότητα, η υπερτονία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη λειτουργία αυτής της μυϊκής ομάδας. Παραδείγματος χάρη, οι ασθενείς λόγω της σπαστικότητας που παρουσιάζουν μπορούν να ορθοστατήσουν έστω και για λίγο ή ακόμη και να κάνουν μερικά βήματα και επιπλέον η σπαστικότητα του κορμού επιτρέπει μεγαλύτερη ισορροπία όταν κάθονται. Παρ' αυτά σημαντικού βαθμού σπαστικότητα δεν βοηθάει στην επιτέλεση αρμονικών κινήσεων, καταλήγει σε έντονο αίσθημα κούρασης, σε διαταραχές της ισορροπίας, σε επώδυνα σύνδρομα και σπασμούς. Τα υποκειμενικά ενοχλήματα συνήθως είναι ακαμψία, πόνος, σπασμοί, διαταραχές της ισορροπίας και αδυναμία.
Η σύσπαση (contacture) είναι ένα «πάγωμα» της άρθρωσης που δεν έχει πλέον λειτουργικότητα και δεν μπορεί να λυγίσει. Αυτό συμβαίνει όταν η άρθρωση έχει παραμείνει μη-λειτουργική για αρκετό διάστημα και τελικά με την σύσπαση γίνεται επώδυνη. Χορηγούνται οι ίδιοι φαρμακευτικοί παράγοντες που δίνονται και για τον έλεγχο της σπαστικότητας. H άρθρωση πρέπει να κινητοποιηθεί σταδιακά και μερικές φορές χρησιμοποιείται θερμότητα ή πάγος πριν την έναρξη των ασκήσεων ώστε να ελαττωθεί το αίσθημα του πόνου και να μπορούν να γίνουν καλύτερα οι εκτατικές ασκήσεις (stretching). Μερικές φορές μπορεί να γίνει ένεση κορτιζόνης μέσα στην άρθρωση ώστε να ελαττωθεί η φλεγμονή και να επιτευχθεί μεγαλύτερη λειτουργικότητα. Σε ακραίες καταστάσεις γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις στους τένοντες για να επιτραπεί η κινητικότητα της άρθρωσης.
Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον μυϊκό τόνο όπως η κόπωση, ο καιρός, η ψυχική καταπόνηση, η θερμοκρασία του σώματος, τα φάρμακα (π.χ. ιντερφερόνη Β), ουρολοιμώξεις και η σωματική άσκηση. Παρ' αυτά είναι απαραίτητο ο θεραπευτής να αξιολογήσει με την βοήθεια κλιμάκων τον μυϊκό τόνο πριν και μετά την θεραπεία. Πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι μεγάλες μυϊκές ομάδες των άνω-κάτω άκρων καθώς και αυτές που επιτελούν τις στροφικές κινήσεις. Η κλίμακα που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι του Ashworth που βαθμολογείται από 0 (κανένα πρόβλημα) έως 4 (ο μυς είναι άκαμπτος τόσο στην κάμψη όσο και στην έκταση). Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γωνιόμετρα ή καταγραφή με βιντεοκάμερα και ανάλυση της μηχανικής των κινήσεων μέσω υπολογιστή.
Σε γενικές γραμμές παθητικές εκτατικές κινήσεις επιτρέπουν την επιμήκυνση των μυών στην διάρκεια της χαλάρωσης χωρίς όμως να υπερβαίνεται η ελαστικότητα του μυός και η αντίσταση που προβάλλεται από τον συνδετικό ιστό. Οι εκτάσεις δεν πρέπει να προκαλούν σπασμούς και δεν πρέπει να γίνονται ποτέ με γρήγορες κινήσεις.
Ο πιο απλός και συχνά και πιο αποδωτικός τρόπος για την ελάττωση της σπαστικότητας είναι οι παθητικές εκτάσεις (stretching) όπου κάθε προσβεβλημένη άρθρωση κινείται αργά ώστε να επιτευχθεί η έκταση των σπαστικών μυών. Μόλις αυτό γίνει εφικτό διατηρείται αυτή η θέση για περίπου ένα λεπτό ώστε ο μυς να χαλαρώσει και να υποχωρήσει η μη επιθυμητή υπερτονία του. Ξεκινούμε πάντα από το γόνατο ώστε να γίνει έκταση των γαστροκνημίων και μετά προχωρούμε προς τα επάνω. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι με τις εκτατικές ασκήσεις των γαστροκνημίων μπορεί να επιτευχθεί χάλαση όλων των σπαστικών μυών.
Η άσκηση μέσα σε πισίνα βοηθάει πάρα πολύ επειδή η άνωση του νερού επιτρέπει να γίνονται κινήσεις με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και επιπλέον να χρησιμοποιούνται περισσότεροι μυς. Προτείνουμε η χρήση της πισίνας να γίνεται και για την επιτέλεση των εκτατικών κινήσεων αλλά και για την κλιμάκωση των ασκήσεων αφού επιτρέπει καλύτερη και πιο ευρεία λειτουργικότητα των αρθρώσεων. Το νερό της πισίνας πρέπει να είναι χλιαρό γιατί το ψύχος αυξάνει την σπαστικότητα και η ζέστη προκαλεί έντονη κόπωση. Πολλοί ασθενείς έχουν περιορισμένο εύρος κινήσεων τουλάχιστον σε μερικές αρθρώσεις και μυς και το κλειδί για τον έλεγχο της σπαστικότητας είναι η διεύρυνση του αριθμού και του είδους των κινήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται χρησιμοποιώντας ελάχιστη προσπάθεια.
Είναι πολύ σημαντικό ο φυσιοθεραπευτής αφού εκτιμήσει την σπαστικότητα του ασθενή να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτάσεων-χαλάρωσης και να προτείνει πιθανόν και κάποια βοηθήματα ώστε ο ασθενής και μόνος του ή με την βοήθεια των οικείων του να εκτελεί το πρόγραμμα.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Χειρουργική αντιμετώπιση
Όταν παρουσιαστεί έντονος σπασμός των καμπτήρων ώστε να καθηλωθούν σχεδόν τα κάτω άκρα στην κοιλιακή χώρα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα από την χορήγηση των μυοχαλαρωτικών, επιχειρείται καταστροφή των νεύρων που ελέγχουν τους αντίστοιχους μυς με φενόλη που ενίεται είτε στον μυ είτε στον νωτιαίο μυελό. Αυτό καλείται «μπλοκάρισμα του κινητικού σημείου». Παρατηρείται ακολούθως χαλαρότητα των μυών την οποία δέχεται ο ασθενής καλύτερα από την σπαστικότητα αλλά δεν αυξάνεται η κινητικότητα. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί παροδική απώλεια του ελέγχου των σφιγκτήρων της κύστης και του ορθού. Άλλες χειρουργικές προσπελάσεις για τον έλεγχο των σπασμών και συσπάσεων είναι η διατομή νεύρων και τενόντων για τους μυς που προκαλούν την μεγαλύτερη δυσκαμψία.
Σε γενικές γραμμές οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι η τελευταία λύση για την
αντιμετώπιση της σπαστικότητας και δεν βοηθούν την αύξηση της κινητικότητας
συν τον επιπλέον κίνδυνο από την αναισθησία που θα λάβει ο ασθενής.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ