Χαιρετισμός προέδρου Συλλόγου «Εγκέφαλος»
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΒΟΛΗ
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής σύνταξης και εκδότης περιοδικού "Εγκέφαλος"

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους των μελών του Εγκεφάλου, της επιστημονικής επιτροπής και της οργανωτικής επιτροπής, θερμά σας καλοσωρίζω.

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, το περιοδικό "Εγκέφαλος" πρωτοεκδόθηκε από τρεις ιδιώτες επιφανείς συναδέλφους, τους Φώτη Σκούρα, Αθανάσιο Χατζηδήμο και Μιχαήλ Στριγγάρη το 1950. Στη συνέχεια, για πολλά χρόνια, αποτέλεσε όργανο της Ελληνικής Νευρολογικής και Ψυχιατρικής Εταιρίας. Με την αδρανοποίηση της εταιρίας αυτής και τον διαχωρισμό των δύο ειδικοτήτων το 1990, μιά ομάδα συναδέλφων με επικεφαλής τον Μ. Στριγγάρη ίδρυσε το σύλλογο "Εγκέφαλος" και ανέλαβε τη συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού.

Τα τελευταία δώδέκα χρόνια μετά την απώλεια του Μιχ. Στριγγάρη, ανέλαβα την πλήρη ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού "Εγκέφαλος". Η συμμετοχή μου σ' αυτή τη διαδικασία από το 1970 κατέστησε εφικτό το έργο αυτό.

Ο Σύλλογος «Εγκέφαλος» σήμερα έχει τις εξής δραστηριότητες:

Το περιοδικό είχε ήδη εθνική αναγνώριση (ΦΕΚ: Α3β/447-β19/16-1-1985) και οι εργασίες που δημοσιεύονται σ' αυτό αποτελούν κριτήριο για τη διεκδίκηση και κατάληψη θέσης του κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ.

  1. Το περιοδικό συνεχίζει να εκδίδεται απρόσκοπτα, κανονικά και να διανέμεται δωρεάν, παρά τις όποιες δυσκολίες.
  2. Το περιοδικό έχει την παρουσία του στο Διαδίκτυο, όπου δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενό του.
  3. Χορηγείται υποτροφία σε φοιτητές/-τριες ιατρικής ή παραϊατρικών επαγγελμάτων.
  4. Εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που προς το παρον πραγματοποιείται με την διενέργεια ημερίδων.

H σημερινή ημερίδα πραγματεύεται την Οικογένεια: προκλήσεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν συνταρακτικά και προβληματιστήκαμε όλοι γιατί συμμετείχαν νέα άτομα και παιδιά, προερχόμενα φυσικά από κάποιες οικογένειες.

Ποιά ήταν η αιτία ή οι αιτίες αυτής της βίαιης συμπεριφοράς και κοινωνικής αναταραχής;

Το πρόβλημα ή τα προβλήματα αφορούσαν στην οικογένεια; Στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, γενικά στις συνθήκες διαβίωσης; Ή αφορούσε και σε μιά ελλειπή ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στον τάχιστα μεταβαλλόμενο κόσμο μας;

Ακόμα κάνω μια υπόθεση: Η βίαιη συμπεριφορά θα μπορούσε να ήταν μια θορυβώδης αντίδραση προσαρμογής σε μια προσπάθεια αναθεώρησης, ανακατάταξης ή ενσωμάτωσης σκέψεων, ιδεών, αξιών;

Σήμερα όμως έχουμε κοντά μας πολύ αξιόλογους επιστήμονες, ξεχωριστούς ο κάθε ένας στον τομέα του που θα μας αναπτύξουν διεξοδικά το θέμα τους ευχαριστώ θερμά, όπως και όλους σας και εύχομαι καλή επιτυχία. Εγκέφαλος 2009, 46(4):157.