Κοινωνιολογική έρευνα και μετανάστριες οικιακές εργάτριες στην Ελλάδα
Ι. ΨΗΜΜΕΝΟΣ
Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου.
Περίληψη
Από τη μελέτη μας στο πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι (2005-2007), που εξετάσαμε την πρόσβαση των μεταναστριών οικιακών εργατριών (εσωτερικές-εξωτερικές) από την Αλβανία και Ουκρανία στην ασφάλιση, υγεία και προσχολική φροντίδα αποκτήθηκε μια μεγάλη εμπειρία. Διαπιστώσαμε ότι η πρόσβαση των μεταναστριών στην κοινωνική προστασία (π.χ. κοινωνική ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσχολική φροντίδα) προσκρούει, εκτός από τις συνθήκες εργασίας, τα νομικά προβλήματα που συνδέονται με την άδεια εργασίας/διαμονής και τις συμπεριφορές από τους υπαλλήλους των κοινωνικών υπηρεσιών, και σε μια σταδιακά αποκτηθείσα ένταξη ή κοινωνικοποίηση των γυναικών στην οικιακή εργασία και την παραοικονομία. Η οικιακή εργασία εμφανίζεται στην τελευταία έρευνά μας να δημιουργεί τεράστια προβλήματα που αφορούν εκτός των άλλων και προβλήματα στον οικογενειακό ιστό και στη φροντίδα και αλληλεγγύη των μελών. Εγκέφαλος 2010, 47(2):99-102.
Λέξεις κλειδιά: Κοινωνιολογική έρευνα, μετανάστες, οικογένεια, εργασία.
Εισαγωγή: Το Πρόβλημα
Από το 1990 μέχρι σήμερα που μελετάμε τη σύγχρονη μετανάστευση και τα κοινωνικά προβλήματα που τη συνοδεύουν, διαπιστώνουμε ότι ανάμεσα μας ζει και εργάζεται ένα σύγχρονο πλανόδιο και ημερήσιο εργατικό δυναμικό (almost like paupers) που σε ένα μεγάλο βαθμό απασχολείται σε υπηρεσίες χαμηλού κύρους (low status jobs) και ως επί το πλείστον σε ιδιωτικά νοικοκυριά και σε εταιρείες φροντίδας και καθαριότητας. Τα προβλήματα είναι πολλά.
Ένα όμως κεντρικό θέμα που μας απασχολεί για την άτυπη απασχόληση (non-standard employment), τη φθηνή και την χαμηλού κύρους εργασία (low-status work and precarious jobs) των μεταναστριών είναι αυτό της πρόσβασης (access) σε υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας. [Πίνακας 1 - Το Πρόβλημα]
Τα βασικά ερωτήματα, ιδίως για το μεταναστευτικό δυναμικό, που τίθονται από τη διεθνή και ελληνική έρευνα είναι βασικά δύο: [Πίνακας 2] α) πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες/τριες από τις κοινωνικές υπηρεσίες και β) πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Η κοινωνιολογική έρευνα
Συνήθως στην κοινωνική έρευνα εξετάζονται: [Πίνακας 3] α) οι αντικειμενικές συνθήκες, όπως είναι οι μορφές απασχόλησης, η διάθεση (distribution) πόρων, οι λειτουργίες των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης (operations of social security services) κλπ. καθώς και β) οι αντιλήψεις (perceptions), οι προσδοκίες (expectations) και πρακτικές (practices) που σπρώχνουν το σύγχρονο μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό στην προνοιακή περιθωριοποίηση (welfare marginalisation).
Κατά την πρώτη περίοδο ερευνών μας στην Ελλάδα (1990-2005) και μέσα από έξι διαφορετικά προγράμματα 3ετούς έρευνας, διακρίναμε ότι η πρόσβαση (access) και χρήση (use) των δικαιωμάτων και υπηρεσιών από το μεταναστευτικό δυναμικό εξαρτάται εκτός από γενικές παραμέτρους όπως: η μεταναστευτική ιδιότητα (δηλαδή αν έχουν χαρτιά ή όχι) και από εθνικές, έμφυλες και εργασιακές κατηγοριοποιήσεις των μεταναστών.
Το διάστημα 2005-2007 στο Κέντρο Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕΚΜΟΚΟΠ) (Centre for Social Morphology and Social Policy) του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διεξάγαμε, υπό τη διεύθυνση των ομότιμων καθηγητριών (Professor Emeritus) Κ. Κασιμάτη και Λ. Μουσούρου, το Πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι. Ένα από τα έργα του προγράμματος αφορούσε την πρόσβαση (access) των οικιακών εργατριών [εσωτερικές (live-in) και εξωτερικές (live-out)] από την Αλβανία και την Ουκρανία στην κοινωνική ασφάλιση, κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και την προσχολική φροντίδα των παιδιών τους. Η έμφαση μας δόθηκε στο φύλο, επάγγελμα, και στον τύπο απασχόλησης.
Η έρευνα πεδίου: τα ευρήματα
Για να διερευνήσουμε τα παραπάνω χωρίσαμε την έρευνα πεδίου (field research) σε δύο μέρη: [Πίνακας 4] α) τα προβλήματα και τις πρακτικές των μεταναστριών στην κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομειακή και προσχολική φροντίδα [βρεφονηπιακοί σταθμοί (nurseries)/νηπιαγωγεία (kindergartens)] και β) τα προβλήματα και πρακτικές αντιμετώπισης των μεταναστριών από τους υπάλληλους των κοινωνικών υπηρεσιών.
Λόγω έλλειψης χρόνου θα αναφερθώ στο πρώτο μέρος που αφορά τα προβλήματα και πρακτικές των μεταναστριών.
- Οι ιστορίες απασχόλησης και ζωής στον τόπο προέλευσης των 42 γυναικών από την Αλβανία και Ουκρανία που εξετάσαμε παίζουν καθοριστικό ρόλο στο γιατί έρχονται οι μετανάστριες στην Ελλάδα και τί προσδοκίες έχουν [Πίνακας 5 - δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά], όχι μονάχα για να δούμε τί περίμεναν οι γυναίκες αλλά και τί συνέβαλε στην αλλαγή σχεδίων. Οι Ουκρανές στην πλειονότητα είναι μονογονεακές οικογένειες, προσδοκούν άμεση εργασία και κέρδη για την επάνοδο στη χώρα τους. Οι Αλβανές έρχονται στην Ελλάδα για οικογενειακή επανένωση και δεν αποτελούν παρά μονάχα συμπληρωματικό και έκτακτο εργατικό δυναμικό. Επίσης αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι η κατάσταση απασχόλησης στον τόπο προέλευσης. Για τις Ουκρανές βλέπουμε ότι η απασχόληση είναι περιορισμένη ή σε ένα μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρες δουλειές στη βαριά και στην τουριστική βιομηχανία. Για τις Αλβανές η εργασία φασόν (piece-rate work) στο σπίτι ή σε βιοτεχνίες και η απασχόληση στο εμπόριο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που διακρίνουμε είναι οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που σπρώχνουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα αλλά και διαμορφώνουν διαφορετικές απαιτήσεις από τη μετακίνηση. Το συμπέρασμα μας δίχως άλλο είναι ότι η κοινωνική πολιτική και προστασία των μεταναστριών πρέπει να έχει ως βάση της αυτό το υπόβαθρο για να είναι αποτελεσματική στο έργο της.
- Στις χαμηλού κύρους εργασίες (low-status jobs) και κυρίως φροντίδας (care) και καθαριότητας (cleaning) και οι δύο κατηγορίες των εργαζομένων μπαίνουν λόγω δικτύων, εθνικών και κατά φύλο διακρισεων στην αγορά εργασίας, και λόγω της υπάρχουσας μεταναστευτικής πολιτικής.
- Μετά από ένα μικρό σχετικά διάστημα ανασφάλιστης εργασίας και άτυπης φροντίδας των παιδιών υπάρχει ένα στάδιο εξερεύνησης της αγοράς με πρακτικές που δηλώνουν προσπάθειες κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτό το στάδιο οι γυναίκες αναζητούν ανεπιτυχώς διάφορες δουλειές και εργοδότες σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και επιχειρούν την πρόσβαση τους στις κοινωνικές παρόχες και την κοινωνική τους προστασία.
- Με τη σταθεροποίησή τους στην έμμισθη οικιακή εργασία αρχίζει η απομάκρυνση τους από τις διάφορες κρατικές παροχές και κοινωνικές υπηρεσίες, και υπάρχει σταθεροποίηση της ανασφάλιστης εργασίας και έλξη σε άτυπες (informal) μορφές κοινωνικής προστασίας [Πίνακας 6 πρακτικών]. Αυτή η απομάκρυνση δεν εξηγείται μονάχα με οικονομικούς όρους και το υπάρχον νομικό καθεστώς. Διακρίνονται ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των Αλβανών και Ουκρανών που οφείλονται κυρίως στον τύπο εργασίας και απασχόλησης. Είναι πολλά τα προβλήματα και αυτό που μόνο αποτυπώνουμε εδώ είναι κάποια που θεωρούνται από τις ίδιες τις μετανάστριες ως βασικότερα. Αυτό όμως που διαπιστώνουμε μέσα από τη μελέτη μας είναι ότι ενώ στα πρώτα χρόνια παραμονής τους στη χώρα υπήρχαν κινήσεις από τις ίδιες π.χ. μέσω της αυτασφάλισης (self-insurance) ή της εξαγοράς ενσήμων (insurance stamps) στη μαύρη αγορά ή της νομικής υποστήριξης προς μια κατεύθυνση τακτοποίησης των προβλημάτων πρόσβασης, μετά όμως από δέκα χρόνια παραμονής τους αυτές οι προσπάθειες διακόπτωνται ή παραμελούνται, και ο μεγαλύτερο βάρος δίνεται σε άτυπες μορφές κοινωνικής προστασίας.
- Στην έρευνα μας διακρίναμε δύο βασικά εμπόδια που απομακρύνουν τις γυναίκες από τις κοινωνικές υπηρεσίες. [Πίνακες 7 και 8 που αναλογούν στα παραπάνω]. Αν κοιτάξουμε τις ονομαζόμενες αντικειμενικές παραμέτρους διακρίνουμε ότι: πρώτον η έλλειψη χαρτιών εργασίας οδηγεί στην άτυπη και ανασφάλιστη εργασία. Με τη σειρά της όμως η άτυπη και ανασφάλιστη εργασία δυσχεραίνει την απόκτηση, την ανανέωση και διατήρηση χαρτιών. Ένας φαύλος κύκλος προνοιακής περιθωριοποίησης (welfare marginalization). Δεύτερον, για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της λειτουργίας της εργαζόμενης στην οικιακή εργασία υπάρχουν συνθήκες, κανόνες και πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται, π.χ. πολυ-εργοδοτική απασχόληση (multi-share employment) ή υπεργολαβία (sub-contracting) και εσωτερική εργασία (live-in) που δυσχεραίνουν την τυπική κοινωνική προστασία. Και τρίτον η ανάπτυξη δεσμών με την εργοδοτική οικογένεια, συναισθηματικών τρόπων αντιμετώπισης της εργασίας (emotional work) και η απομάκρυνση τους από τις φυσικές οικογένειες εμποδίζουν περαιτέρω την πρόσβαση των μεταναστριών στις τυπικές μορφές κοινωνικής προστασίας. Όσον αφορά τώρα τις ονομαζόμενες υποκειμενικές παραμέτρους, αυτό που διαπιστώσαμε στην μελέτη μας είναι ότι οι δυσκολίες πρόσβασης παγιώνονται και δεν εξηγούνται μονάχα μέσα από το νομικό καθεστώς και το εισόδημα ή τη λειτουργία της εργαζόμενης στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια της εργασίας οι εργαζόμενες αποκτούν ή αναπτύσσουν συνήθειες (habits), αξίες (values) και πρακτικές (practices) που ενδυναμώνουν (empower) το άτυπο μέρος της κοινωνικής προστασίας. Παράδειγμα εδώ είναι η ανάπτυξη εργασιακών προσανατολισμών (work orientations) που συνδράμουν την άτυπη προστασία. Αφήνονται πίσω τα σχέδια των Ουκρανών για άμεσα κέρδη και για την γρήγορη επάνοδο στη χώρα προέλευσης και η εργασία αποκτά εκτός των άλλων και νόημα δεξιοτήτων (skills) προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων. Το ίδιο περίπου και για τις Αλβανές. Η οικιακή εργασία ως συμπληρωματικό οικογενειακό εισόδημα αποκτά ολοένα και πιο αυτόνομο προσωπικό χαρακτήρα. Και στις δύο περιπτώσεις η ανάπτυξη πολιτισμικών απόψεων για τη θέση και το κύρος της γυναίκας στην οικιακή εργασία, η ανάπτυξη έμφυλων στερεοτύπων, οι εθνικές κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα τους, η κατανόηση της εργασίας ως μορφή ενδυνάμωσης των σχέσεων και των προσωπικών αναγκών κλπ., αποδυναμώνουν την πρόσβαση στην τυπική προστασία.
- Το γενικό μας συμπέρασμα είναι ότι η περιθωριοποίηση των μεταναστριών από την πρόσβαση τους στην κοινωνική προστασία αυξάνεται με την ένταξη τους στο επάγγελμα και την αγορά εργασίας της έμμισθης οικιακής εργασίας.
- Αυτή η περιθωριοποίηση δεν εξηγείται μονάχα με αντικειμενικές παραμέτρους αλλά και αξίες (values), τρόπους ζωής (life-styles), αντιλήψεις (perceptions) και προσδοκίες (expectations) που αποκτούνται εκτός άλλων παραμέτρων και λόγω του επαγγέλματος και του τύπου απασχόλησης.
- Και το πρόβλημα που τίθεται πλέον από τη μικρή μας μελέτη είναι όχι το αν εντάσσονται οι μετανάστριες στην ελληνική οικονομία, αλλά πλέον τί προκαλεί, τί επιπτώσεις έχει η εργασιακή ένταξη τους στην κοινωνική προστασία τόσο των ίδιων όσο και των μελών της οικογένειας τους.
Η συνέχεια της έρευνας μας και ελπίδα για ακόμα βαθύτερα αποτελέσματα βρίσκεται σε 5 διδακτορικές διατριβές (σύλλογοι, οικογένειες και κοινωνικές σχέσεις, σταδιοδρομία μέσα στα επαγγέλματα χαμηλού κύρους, πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς/νηπιαγωγεία, εργασιακά βιώματα-νοηματοδοτήσεις).
I. Το γενικό πρόβλημα
- Η άτυπη απασχόληση και οι χαμηλού κύρους εργασίες αυξάνουν την αστάθεια και την ανασφάλεια
- Εργασιακά χαρακτηριστικά και λειτουργίες υψώνουν εμπόδια πρόνοιας
- Ανάπτυξη της άτυπης πρόνοιας
II. Τα βασικά ερωτήματα
- Πώς αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες τους μετανάστες εργάτες
- Πώς αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες τις κοινωνικές υπηρεσίες
III. Πλευρές της έρευνας
- Αντικειμενικές συνθήκες κοινωνικής προστασίας
- Αντιλήψεις, πρακτικές και προσδοκίες των μεταναστών και των κοινωνικών υπηρεσιών
IV. Έρευνα πεδίου
- 42 ιστορίες ζωής Αλβανών (εξωτερικών οικιακών εργατριών) και Ουκρανών (εσωτερικών οικιακών εργατριών) - προβλήματα και πρακτικές των μεταναστών για την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, ιατρικές-νοσοκομειακές υπηρεσίες, και παιδικούς σταθμούς/νηπιαγωγεία
- 30 συνεντεύξεις με υπαλλήλους κοινωνικών υπηρεσιών-προβλήματα και πρακτικές των υπαλλήλων κοινωνικών υπηρεσιών προς τις μετανάστριες οικιακές εργάτριες
VI. Αντικειμενικές συνθήκες που εμποδίζουν την κοινωνική προστασία
- Έλλειψη άδειας παραμονής-εργασίας
- Εργασιακές συνθήκες και κανόνες λειτουργίας του επαγγέλματος [υπεργολαβία, πολυ-εργοδοτική απασχόληση κλπ]
- Οικογενειακές σχέσεις
VII. Εργασιακή κουλτούρα-συνήθειες-αξίες
- Πολιτισμικές-εθνικές διαφοροποιήσεις/εργασιακές ιεραρχήσεις
- Έμφυλα στερεότυπα
- Εξω-οικονομικά κίνητρα απασχόλησης [ψυχολογικά, κοινωνικά, οικογένεια]
- Συναισθηματικοί δεσμοί
- Ενίσχυση άτυπων στρατηγικών προστασίας [τραπεζικοί λογαριασμοί, κληρονομιά, γάμος]
- Υιοθέτηση νέων αξιών εργασίας και κοινωνικής προστασίας