Η Μαγνητική Μυελογραφία ως εξεταστική Μέθοδος της ΟΜΣΣ
ΧΟΝΔΡΟΣ Δ1, και ΡΟΒΛΙΑΣ Α2
1Ακτινολόγος. Διευθυντής Τμήματος Υπολογιστικής Τομογραφίας, ΓΠ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός
2Νευροχειρουργός, Επιμελητής Νευροχειρουργικής Κλινικής, ΓΠ Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας

Περίληψη
Η συμβατική (κλασσική) μυελογραφία, ως διαγνωστική και εξεταστική μέθοδος της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΟΜΣΣ), περιλαμβάνει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές, οι οποίες οφείλονται είτε στην οσφυονωτιαία παρακέντηση είτε στην ενδορραχιαία έγχυση του σκιαγραφικού μέσου. Η Μαγνητική Μυελογραφία είναι μία μοντέρνα, μη αιματηρή μέθοδος, η οποία δεν απαιτεί παρακέντηση του οσφυϊκού υπαραχνοειδούς χώρου, ούτε έκθεση σε ακτινοβολία, και δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μέθοδος της Μαγνητικής Μυελογραφίας βασίζεται σε μία ταχείας λήψεως εικόνα και ηχούς του spin με Τ2 παλμική ακολουθία, με εξάλειψη του σήματος του λίπους διά τεχνικής αποκτήσεως κορεσμού. Οι λαμβανόμενες εικόνες συμπιέζονται κατάλληλα σε πλέον σύνθετες, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο προβολών μεγίστης εντάσεως, και μέσω ειδικού video ενισχύεται η απεικόνιση του οσφυϊκού νωτιαίου σάκκου και των νευρικών ριζών. Ο μέσος εξεταστικός χρόνος της Μαγνητικής Μυελογραφίας είναι περίπου 15 min, ενώ ο αντίστοιχος μέσος εξεταστικός χρόνος της συμβατικής μυελογραφίας είναι περίπου 29 min. Η εξέταση αποθηκεύεται σε μαγνητική ταινία και μπορεί να επανεκτιμηθεί από διαφορετική κάθε φορά οπτική γωνία, ως και από διαφορετικούς εξεταστές.

Οι εικόνες της ΟΜΣΣ που λαμβάνονται με αυτή την τεχνική είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η Μαγνητική Μυελογραφία της ΟΜΣΣ αναδεικνύει εξαιρετική σκιαγραφική αντίθεση και διακριτική ικανότητα. Οι νευρικές ρίζες διατρέχουν ωραιότατα διάμέσου του ΕΝΥ και η απεικόνιση του ΕΝΥ που εκτείνεται στα νευρικά έλυτρα είναι ικανοποιητική. Οι εγκάρσιες τομές του νωτιαίου σάκκου δείχνουν εξαιρετικά υψηλή σκιαγραφική αντίθεση με τις περιβάλλουσες δομές και έξοχη απεικόνιση των νευρικών ριζών.

Η διαγνωστική ακρίβεια και αξία της Μαγνητικής Μυελογραφίας είναι παρόμοια μ ε της κλασσικής μυελογραφίας, αλλά δεν απαιτεί οσφυονωτιαία παρακέντηση, έγχυση σκιαγραφικού μέσου, ούτε έκθεση σε ακτινοβολία. Η Μαγνητική Μυελογραφία υπόσχεται πολλά, και πιθανώς σύντομα θα μπορεί να υποκαταστήσει την συμβατική οσφυϊκή μυελογραφία και την μετά από μυελογραφία Υπολογιστική Τομογραφία (CT - myelography), στην καθημερινή κλινική πράξη, για τον έλεγχο των παθήσεων της ΟΜΣΣ .

Πλήρες κείμενο