Η Εφαρμογή του Boston Diagnostic Aphasia Examination σε ασθενείς με νόσο Alzheimer
ΤΣΑΝΤΑΛΗ Ε1, ΤΣΟΛΑΚΗ Μ2, ΕΥΚΛΕΙΔΗ Α1, ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ Γ1, ΠΗΤΑ Γ1
1Τμήμα Ψυχολογίας και 2Γ' Νευρολογική Κλινική Α.Π.Θ.

Περίληψη
Η δοκιμασία Boston Diagnostic Aphasia Examination (ΒDΑΕ) των Goodglass & Kaplan, 1983 χρησιμοποιείται ως διαγνωστική κλίμακα για να αξιολογηθεί η γλωσσική ικανότητα των αφασικών ασθενών. Δεδομένου ότι η αφασία, τουλάχιστον με τη μορφή της κατονομασίας Emery, 1985, 1993, Faber-Langendoen et al., 1988, Ferm, 1974, Kertesz et al., 1986, Kertesz., 1994) είναι από τα πρωταρχικά συμπτώματα της νόσου Αlzheimer (ΝΑ), οι διαταραχές του λόγου μπορούν να λειτουργήσουν ως διαγνωστικοί αλλά και ενδεχομένως ως προγνωστικοί δείκτες της νόσου.

Στόχοι της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να διερευνηθεί η ύπαρξη ή όχι συσχέτισης της επίδοσης στην κλίμακα Mini Mental State Examination (MMSE) που εκτιμά τις γνωστικές ικανότητες και στα λεκτικά έργα που περιλαμβάνονται στο ΒDΑΕ για τους υγιείς και τους ασθενείς με πιθανή ΝΑ και o εντοπισμός των υποδοκιμασιών στις οποίες οι ασθενείς με πιθανή ΝΑ παρουσιάζουν τις χειρότερες επιδόσεις. Επίσης να προσαρμοστεί η βαθμολόγηση για το προφίλ του αφασικού όπως παρουσιάζεται στις επιδόσεις στο BDAE ώστε να αντανακλά το προφίλ του ασθενούς με πιθανή ΝΑ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο MMSE και σε όλες τις υποδοκιμασίες του BDAE για τους ασθενείς με πιθανή ΝΑ και για τις περισσότερες για τους υγιείς και ότι οι γλωσσικές ικανότητες που εκπίπτουν όπως προκύπτει από τις υποδοκιμασίες είναι η ικανότητα κατονομασίας, γραφής κυρίως αφηγηματικού κειμένου, η αναγνωστική κατανόηση και η ακουστική κατανόηση σκιαγραφώντας το προφίλ μιας μορφής διαφλοιικής αισθητηριακής αφασίας.

Λέξεις Κλειδιά: Άνοια, Λόγος, Εκτίμηση, Boston, Diagnostic, Aphasia Examination, Alzheimer, Διαταραχές Δοκιμασίας.

Πλήρες κείμενο