Αναθεώρηση άποψης ασθενών για την ανάγκη νοσηλείας τους σε ψυχιατρείο
ΓΚΟΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΠΟΥΚΤΣΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,
ΠΑΝΤΑΖΗ ΘΕΟΧΑΡΩ, ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΝΙΣΤΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Γ' Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας

Περίληψη
Σκοπός: Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι ασθενείς που αρχικά αρνούνται τη νοσηλεία τους σε ψυχιατρείο κατά την ημέρα της εισαγωγής τους αλλάζουν συνήθως τις εκτιμήσεις τους για την ανάγκη νοσηλείας τους μετά από την παραμονή τους σ' αυτό. Στην έρευνά μας εκτιμήθηκε πώς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο Γ' Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, άλλαξαν αργότερα την εκτίμηση για τη νοσηλεία τους μετά από τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση στο Τμήμα.

Μέθοδος: Εκτιμήθηκε η άποψη α) για την ανάγκη νοσηλείας του, β) για τον διαπιστούμενο εξαναγκασμό, γ) τις ασκηθείσες πιέσεις, δ) την αντίληψη περί δικαίου για την εισαγωγή και ε) η συναισθηματική κατάσταση, 65 ασθενών με ιστορικό νοσηλείας στο Τμήμα. Οι ασθενείς αυτοί προσέρχονται ως εξωτερικοί επανερχόμενοι για την εκτίμηση της πορείας της ψυχικής τους υγείας.

Αποτελέσματα: Οι 8 στους 10, περίπου, ασθενείς που κατά την εισαγωγή τους αρνούνταν την νοσηλεία τους, άλλαξαν την άποψή τους και τώρα θεωρούν πως την χρειαζόταν. Οι 2 περίπου στους 10 εξακολουθούν να θεωρούν και σήμερα πως δεν ήταν απαραίτητη η νοσηλεία τους. Από αυτούς που εισήχθηκαν εκούσια, οι μισοί περίπου θεωρούν ότι εξαναγκάστηκαν από άλλους (επηρεάστηκαν σημαντικά/δεν είχαν πλήρη έλεγχο της κατάστασης/δεν αισθάνθηκαν ελεύθεροι να κάνουν αυτό που ήθελαν), για να αποδεχθούν τη νοσηλεία τους. Αναλύονται επιμέρους στατιστικά στοιχεία από παραμέτρους που εκτιμήθηκαν. Συμπεράσματα: πολλοί από τους ασθενείς που αρχικά αρνούνταν τη νοσηλεία τους στο Ψυχιατρείο, αργότερα θεώρησαν πως την χρειαζόταν. Αρκετοί, ωστόσο, από αυτούς που εξαναγκάστηκαν να νοσηλευθούν, εξακολουθούν να αισθάνονται και σήμερα ακόμη ενοχλημένοι γι' αυτό, παρ' όλο που θεωρούν πως η νοσηλείας τους ήταν απαραίτητη. Είναι πιθανό πως κάποιοι ασθενείς αντιστάθηκαν στην εισαγωγή τους στο Ψυχιατρείο εξ αιτίας της έντονης μη-απαραίτητης πίεσης που τους ασκήθηκε από μέλη της οικογένειας ή από το προσωπικό.

Πλήρες κείμενο