Υπερμικροσκοπική ανάλυση του δεσμοπλαστικού μυελοβλαστώματος
και του μυελομυοβλαστώματος
Ι. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, Π. ΣΕΛΒΙΑΡΙΔΗΣ, Κ. ΒΛΑΧΑΚΗ, Β. ΚΩΣΤΑ, Σ. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Α' Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Περίληψη
Το δεσμοπλαστικό μυελοβλάστωμα και το μυελομυοβλάστωμα αποτελούν σπανίους όγκους του ΚΝΣ, αναπτυσσομένους εις τον οπίσθιον κρανιακόν βόθρον. Και οι δύο τύποι όγκων παρατηρούνται στην παρεγκεφαλίδα και συμπεριφέρονται κατ΄ αναλογία με το μυελοβλάστωμα μεθιστάμενοι ταχέως εντός του υπαραχνοειδούς χώρου, απαιτώντας έτσι μετεγχειρητική ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση σε όλον τον άξονα του ΚΝΣ.

Ειδικές χρωστικές υπό το οπτικό μικροσκόπιο, όπως η αιματοξυλίνη Van Gieson, δύνανται να αποκαλύψουν την παρουσία συνδετικού ιστού στο δεσμοπλαστικό μυελοβλάστωμα ή και ενδεχομένως λείες μυικές ίνες όταν πρόκειται για μυελομυοβλάστωμα.

Παρ΄ όλα αυτά η ακριβής διάγνωση δύναται να τεθεί μόνο με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο όπου αποκαλύπτονται τα ευμεγέθη και πτωχά σε περικάρυο κύτταρα και οι πολύλοβοι πυρήνες, έκαστος λοβός των οποίων συνδέεται με τους υπόλοιπους διά πυρηνικών γεφυρών που η κάθε μία από αυτές παρουσιάζει το φαινόμενο της τριπλής μεμβράνης κατά Poppow. Χαρακτηριστικό εκ παραλλήλου του δεσμοπλαστικού μυελοβλαστώματος είναι η παρουσία ινών κολλαγόνου ανάμεσα στα κύτταρα που πολλές φορές συνδέονται με την κυτταρική μεμβράνη και φέρονται διάχυτα εντός του νευροπιλιματικού χώρου.

Το μυελομυοβλάστωμα περιέχει εκτός από ίνες συνδετικού ιστού και μυικές ίνες που άλλοτε έχουν τον χαρακτήρα γραμμωτών μυϊκών ινών και άλλοτε των λείων μυικών ινών. Οι μυϊκές ίνες ενίοτε έχουν το χαρακτηριστικό του αρχέγονου μυοσωληναρίου, εμφανίζοντας σωληνωτή διάταξη άλλοτε δε εμφανίζουν ικανή ωριμότητα και είναι διατεταγμένες κατά επιμήκη φορά.

Η σπανιότητα των όγκων και η ιδιόμορφη κυτταρική μορφολογία τους επιτρέπουν τη διατύπωση πολλών υποθέσεων επί της παθογενείας των, ως τούτο συμβαίνει άλλωστε και επί του κατά πολύ συχνοτέρου μυελοβλαστώματος.

Λέξεις κλειδιά: Mυελοβλάστωμα, δεσμοπλαστικομυελοβλάστωμα, μυελομυοβλάστωμα, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Πλήρες κείμενο