Ποιότητα ζωής και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
ΠΑΡ. ΧΑΜΛΑΤΖΗΣ*, ΑΝΝΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΤΟΥ-ΚΟΝΙΑΡΗ**

*Αναπληρωτής Καθηγητής, Α΄ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠA Θεσσαλονίκη
**Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Α΄ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠA Θεσσαλονίκη

Περίληψη
Η ετήσια συχνότητα των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ποικίλλει στις δυτικές βιομηχανοποιημένες κοινωνίες (125-288/100.000 κατοίκους). Παρά την σημαντική μείωση της θνητότητάς τους τις τελευταίες 10ετίες, αποτελούσαν στις ΗΠΑ στην περίοδο 1979-1991, την τρίτη σε συχνότητα αιτία θανάτου, στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Όμως εκτός από την αυξημένη θνητότητα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν μερική ή πλήρη ανικανότητα σε ένα υψηλό ποσοστό (24%-54%) και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Τα περισσότερα όργανα εκτίμησης της “σχετιζόμενης με την υγεία Ποιότητας Ζωής” βασίζονται σε κλίμακες αυτο-αποτίμησης ή προέρχονται από αναφορές από τους πληρεξούσιους των ασθενών (φροντιστές, κτλ).

Στις διάφορες μελέτες, η συνολική Ποιότητα Ζωής μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται χειρότερη εκείνης της ομάδας ελέγχου. Οι πλέον σημαντικοί δείκτες που επηρεάζουν την έκβαση είναι η κατάθλιψη, η έγγαμη ζωή, η κοινωνική υποστήριξη και η λειτουργική κατάσταση του πάσχοντα.

Η μέτρηση της Ποιότητας Ζωής στους πάσχοντες από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι χρήσιμη για την καλύτερη κατανόηση της αντίδρασης του πάσχοντα στην πάθησή του, την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων και την καταγραφή της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Τα δεδομένα που προέρχονται από τις μετρήσεις αυτές μπορεί να χρησιμεύσουν, ώστε να διευκολυνθούν οι οικονομικές αναλύσεις και η κατανομή πόρων και σε τελική ανάλυση να επηρεάσουν την πολιτική στο χώρο της υγείας.

Λέξεις κλειδιά: Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ποιότητα ζωής.

Πλήρες κείμενο