Περιβαλλοντική και υποστηρικτική παρέμβαση
στην θεραπεία του τρομώδους παραληρήματος

ΗΛΙΑΣ Σ., ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Α., ΠΕΡΤΕΣΗ Ε., ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ Ε., ΣΑΒΒΑΝΗ Μ., ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ Σ.
Ψυχιατρικό Τμήμα Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. "Κοργιαλένειο-Μπενάκειο", Αθήνα

Περίληψη
Σκοπός: Είναι η μελέτη της σπουδαιότητας των περιβαλλοντικών και υποστηρικτικών παρεμβάσεων στην θεραπεία του Delirium.

Υλικό και Μέθοδος: Μελετήθηκαν 30 ασθενείς με Delirium στους οποίους εκτός της φαρμακοθεραπείας εφαρμόσαμε επιπλέον περιβαλλοντικές και υποστηρικτικές παρεμβάσεις. Συγκρίθηκαν με 30 ασθενείς με Delirium που έλαβαν μόνο φαρμακοθεραπεία (Αλοπεριδόλη, ρισπεριδόνη, ολανζαπίνη). Η διάγνωση έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια του DSM IV. Χρησιμοποιήσαμε την κλίμακα Delirium Rating Scale (DRS) που μετρά την σοβαρότητα του Delirium και την MMSE.

Αποτελέσματα: Το Delirium απαιτεί μακρύτερη νοσηλεία και έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων όπως: οι συγγενείς να προσανατολίζουν συχνά τον ασθενή, να μην αλλάζει το νοσηλευτικό προσωπικό, η ελάττωση των θορύβων, ο επαρκής φωτισμός τη νύκτα, η ύπαρξη προσωπικών αντικειμένων, κ.α. καθώς και η υποστήριξη και εκπαίδευση των συγγενών απεδείχθη σημαντική. Οι ασθενείς στους οποίους εφαρμόσαμε αυτές τις παρεμβάσεις είχαν καλύτερη έκβαση από το Delirium και οι συγγενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό τους φρόντιζαν καλύτερα.

Συμπεράσματα: Δεν υπάρχουν εκτεταμένες μελέτες που να διερευνούν την εφαρμογή των περιβαλλοντικών και υποστηρικτικών παρεμβάσεων για την καλύτερη έκβαση τoυ Τρομώδους παραληρήματος. Από την μελέτη μας τηελέτη μας προκύπτουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην καλύτερη έκβαση του Delirium και της υποστήριξης των συγγενών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Λέξεις κλειδιά: Τρομώδες παραλήρημα, Περιβαλοντική, Υποστήρικτική, Φαρμακευτική παρέμβαση.

Πλήρες κείμενο