SSRIs και σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη
ΗΛΙΑΣ Σ., ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ Σ., ΠΕΡΤΕΣΗ Ε., ΚΑΣΙΑΚΟΓΙΑ Κ., ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Σ., ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ.
Ψυχιατρικό Τμήμα Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. "Κοργιαλένειο-Μπενάκειο", Αθήνα

Περίληψη
ΣΚΟΠΟΣ της εργασίας είναι η μελέτη των σεξουαλικών δυσλειτουργιών που προκαλούνται από τους SSRIs σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ Μελετήθηκαν 100 (53 Γ-47 Α) ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη στους οποίους χορηγήσαμε ισοδύναμες δόσεις SSRIs (φλουοξετίνη 20 mg, φλουβοξαμίνη 75mg, παροξετίνη 20 mg, σιταλοπράμη 20 mg, σερτραλίνη 75 mg) και αλπραζολάμη <1 mg ημ., στο 80% των ασθενών για 4 εβδομάδες. Αυτοί δεν παρουσίαζαν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία πριν την έναρξη της θεραπείας. Ασθενείς με σωματική νόσο και λήψη φαρμάκων που προκαλούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες αποκλείστηκαν. Χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες σεξουαλικής εμπειρίας της Αριζόνα (ASEX) και ΗΑΜ-D17. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν πριν την έναρξη της θεραπείας, την 6η και 12η εβδομάδα. Έγινε στατιστική αξιολόγηση με Χ2.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η μέση ηλικία ήταν 42 έτη. Για το 55% των ασθενών ήταν το πρώτο επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης. Το 55% των ασθενών ανέφεραν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία την 6η εβδομάδα. Ειδικότερα το 50 % με φλουοξετίνη, 55% με φλουβοξαμίνη, 65% με παροξετίνη, 55% με σιταλοπράμη και 50% με σερτραλίνη, δεν ανευρέθη στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Την 12η εβδομάδα το 14% των ασθενών που είχαν εμφανίσει σεξουαλικές δυσλειτουργίες είχε σημαντική ή μερική βελτίωση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Το 1/3 των ασθενών θεωρούσε τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες σοβαρή παρενέργεια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες υποτιμώνται από τους ψυχιάτρους ενώ είναι η κυριότερη παρενέργεια των SSRIs. Η εμφάνιση και η ένταση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών διατηρείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Λέξεις κλειδιά: SSRIs, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, μείζονα κατάθλιψη.

Πλήρες κείμενο