Διαγνωστικές και θεραπευτικές δυσκολίες σε ασθενείς με ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή
ΚΑΡΠΟΥΖΑ Β., ΓΚΟΛΙΑ Ι., ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Ν., KONTOΠΟΥΛΟΥ ΤΖ., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μ.Γ.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 3ο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας

Περίληψη
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Είναι αρκετοί οι ασθενείς με ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή που είτε υποδιαγνώσθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν φαρμακευτικά ως "ψυχωτικοί" ασθενείς είτε η αντικαταθλιπτική αγωγή δεν απέδωσε επαρκώς. Μια προσέγγιση των ασθενών αυτών είναι η συγχορήγηση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών.

ΜΕΘΟΔΟΣ 21 ασθενείς που ανταποκρίνονταν στα κριτήρια του DSM-IV για ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή κι εμφάνιζαν διάφορες συνυπάρχουσες διαταραχές συμμετείχαν στην ανοιχτή μελέτη. Αφού επιβεβαιώθηκε η διάγνωση, εφαρμόσθηκε συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικό σε επαρκή για την διαταραχή αυτή δόση και διάρκεια και σχετικά χαμηλή δόση αντιψυχωσικού. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν και αγχολυτικά. Η ανταπόκριση μετρήθηκε μέσω κλινικής κρίσης και σταθμισμένων βαθμολογικών κλιμάκων (Y-BOCS).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από τους 21 ασθενείς, οι 16 ( 76,4 %) είχαν προ της εισαγωγής τους στη μελέτη διαγνωσθεί ως "ψυχωτικοί". Σ' αυτούς τους 16 εφαρμόσθηκε συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικό και αντιψυχωσικό. Απ' αυτούς τους 16 ασθενείς, οι 14 (87%) είχαν σημαντικές μειώσεις στα ιδεοψυχαναγκαστικά τους συμπτώματα μέσα σε 8-12 εβδομάδες. Στους υπόλοιπους 5 ασθενείς (24%) η προσθήκη μικρής δόσης αντιψυχωσικού βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την κλινική τους εικόνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η συγχορήγηση αντικαταθλιπτικού και αντιψυχωσικού είναι αποτελεσματική στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ιδιαίτερα στις επιπεπλεγμένες με ψυχωτικά συμπτώματα μορφές της.

Λέξεις κλειδιά: Διαγνωστικές δυσκολίες, θεραπευτικές δυσκολίες, καταναγκαστική-ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Πλήρες κείμενο