Νευροδιαβιβαστικά συστήματα και απεικονιστικά δεδομένα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής
ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ ΦΡ.
Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, Α' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Περίληψη
Η σημαντικότερη δυσκολία στη μελέτη της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστικών συστημάτων σε ασθενείς με διαταραχή πρόσληψης τροφής και ειδικότερα με νευρογενή ανορεξία, είναι η διάκριση ανάμεσα στην πρωτογενή διαταραχή που αποτελεί και τη βιολογική βάση της διαταραχής πρόσληψης τροφής και στη βιολογική συνέπεια του υποσιτισμού που προκαλείται απο την ίδια τη διαταραχή.
Το περισσότερο μελετημένο νευροδιαβιβαστικό σύστημα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι αυτό της σεροτονίνης. Στην νευρογενή ανορεξία έχει βρεθεί μειωμένη σεροτονινεργική δραστηριότητα ενώ στην νευρογενή βουλιμία τροποποιημένη απάντηση στις σεροτονινεργικές δοκιμασίες πρόκλησης. Είναι ενδιαφέρον οτι σε ανορεκτικούς ασθενείς που έχουν αναρρώσει απο τη διαταραχή η σεροτονινεργική λειτουργία είναι αυξημένη. Επίσης σε πρώην ανορεκτικούς ασθενείς του περιοριστικού τύπου έχει βρεθεί μειωμένη ντοπαμινεργική δραστηριότητα.
Υπάρχουν τέλος ενδείξεις οτι στις διαταραχές πρόσληψης τροφής διαταράσσεται και η λειτουργία της νοραδρεναλίνης η οποία όμως φαίνεται οτι επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά την ανάρρωση απο την διαταραχή.
Λέξεις κλειδιά: Διαταραχές πρόσληψης τροφής, νευροδιαβιβαστές, νευροαπεικόνηση.