Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στην πρόληψη της παχυσαρκίας
ΜΑΣΤΟΡΑ Ι.1, ΒΑΛΟΤΑΣΙΟΥ Χ.2, ΜΟΛΥΒΑΤΟΣ Σ.3
1Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Γενική Γραμματέας Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας
2Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Σύμβουλος Διατροφής & Διαιτολογίας
3Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Σύμβουλος Διατροφής & Διαιτολογίας
Περίληψη
Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοούν την υποκινητικότητα και την ακατάλληλη επιλογή τροφίμων. Απόρροια είναι το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων καθώς και παιδιών σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όταν το σώμα δεν κινείται σταδιακά φθείρεται. Η υποκινητικότητα οδηγεί στη βιολογική φθορά. Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πολυπαραγοντικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, η επίλυση του οποίου απασχολεί την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Διατροφή, την Φυσική δραστηριότητα και την Υγεία. Η τακτική, ει δυνατόν καθημερινή άσκηση, ενδυναμώνει την καρδιά κι ενεργοποιεί το βασικό μεταβολισμό, οδηγεί στην ευρωστία και στη μακροζωία. Με την άσκηση μειώνεται η λιπώδης μάζα κι αυξάνεται το μυϊκό βάρος. Συνεπώς, θεωρείται πιο σημαντικό να υιοθετηθούν σωστές συνήθειες άθλησης και διατροφής για τη διατήρηση του σωματικού βάρους παρά ειδικές δίαιτες για απώλεια βάρους.
Κύριοι άξονες της παρούσας εργασίας είναι ο ενεργός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διαιτητική συμπεριφορά για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης κι εφαρμογής ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αθλητικής και διατροφικής αγωγής σε όλες τις σχολικές βαθμίδες καθώς και η κατάρτιση προγραμμάτων για ενήλικες. Η παρούσα εργασία ανιχνεύει πειραματικές προσπάθειες που εφαρμόστηκαν επιτυχώς κι αποτελούν εφαλτήριο για περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση κι ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Καταγράφει κι αναλύει τους στόχους και το περιεχόμενο υποδειγματικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην πατρίδα μας, αλλά και διεθνώς αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της αθλητικής διαπαιδαγώγησης.
Λέξεις κλειδιά: Διαιτητική συμπεριφορά, ενεργός τρόπος ζωής, φυσική δραστηριότητα, ενεργειακό ισοζύγιο, άλιπη μάζα, πρόληψη, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, υγεία, ατομική υπευθυνότητα, τρίπτυχο δημιουργικότητα- ισορροπία-δραστηριότητα.