Θεραπευτική αντιμετώπιση συναισθηματικών και αγχωδών διαταραχών σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
ΘΕΛΕΡΙΤΗΣ Χ.
Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Περίληψη
Μεγάλο ποσοστό (περίπου το 40%) των ασθενών που υπέστησαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) θα αναπτύξουν κατάθλιψη, η οποία φαίνεται να συσχετίζεται με μείωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας της ζωής τους, καθώς και με αυξημένη θνητότητα. Γαι τους λόγους αυτούς, η πρόληψη, και όταν αυτή δεν είναι δυνατή, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης μετά το ΑΕΕ, κρίνονται απαραίτητες και επιβεβλημμένες. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά το ΑΕΕ περιλαμβάνει βιολογικού τύπου (φαρμακοθεραπεία, ηλεκτροσπασμοθεραπεία, διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός, κλπ.) και ψυχοθεραπευτικού τύπου παρεμβάσεις (υποστηρικτική, γνωσιακή-συμπεριφορική, διαπροσωπική, κ.λπ.).
Ειδικά η σερτραλίνη, η σιταλοπράμη και η νορτριπτυλίνη απέδειξαν την αποτελεματικότητά τους στη θεραπεία της κατάθλιψης μετά από ΑΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στη πρόληψη της κατάθλιψης μετά από ΑΕΕ, διπλές τυφλές μελέτες υποστηρίζουν πως η σερτραλίνη και η εσιταλοπράμη είναι αποτελεσματικές σε αυτό το τομέα. Το αν η πρόληψη της κατάθλιψης μπορεί να μειώσει και τη θνητότητα των ασθενών με ΑΕΕ παραμένει προς διερεύνηση.
Αγχώδεις διαταραχές (όπως Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή), σε συνδυασμό ή όχι με κατάθλιψη, μπορεί να προκύψουν μετά από ΑΕΕ, πιο συχνά στην περίοδο αμέσως μετά το επεισόδιο αλλά και αργότερα (Μετατραυματική Διαταραχή του stress). Φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπευτικού τύπου παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτή την περίπτωση. Εγκέφαλος 2008, 45(4):213-219.
Λέξεις κλειδιά: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), κατάθλιψη μετά από ΑΕΕ, αγχώδεις διαταραχές μετά από ΑΕΕ, θεραπεία, πρόληψη.