Δίνουν πάντα οι υπερβολικές ανυψώσεις του δείκτη Infrequency (F) στο Μ.Μ.Ρ.Ι. αναξιόπιστα προφίλ;
Σύγκριση ενός "άκυρου" Μ.Μ.Ρ.Ι. προφίλ με συνχορήγηση του PDQ-4 σε νοσηλευόμενο ψυχιατρικό ασθενή

ΣΙΟΥΣΙΟΥΡΑ Δ., ΤΑΣΟΥΛΑΣ Σ., ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ Δ., ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ.
Ψυχιατρικό Τμήμα Γ.Ν.Α. "O Ευαγγελισμός"

Περίληψη
Ο δείκτης F στο M.M.P.I. αποτελείται από προτάσεις, που αφορούν σε σκέψεις, συμπεριφορές, ιδέες, αντιλήψεις και συναισθήματα, των οποίων η αποδοχή διαφέρει σημαντικά από τις εκάστοτε νόρμες του κοινωνικού συνόλου.

Δεν είναι σπάνιο, ειδικότερα για τους λιγότερο έμπειρους στη χρήση του M.M.P.I. ειδικούς της ψυχικής υγείας η αυτόματη απόρριψη ενός καθ' όλα έγκυρου προφίλ, όταν κάποιος από τους δείκτες αξιοπιστίας (όπως ο F) είναι εξαιρετικά αποκλίνων. Με το παρόν, παρουσιάζεται ένα ψυχοπαθολογικό προφίλ του οποίου η εξαιρετική ανύψωση του δείκτη αξιοπιστίας F, αντί να ακυρώσει την ερμηνεία του M.M.P.I., συνέβαλε στην εγκυρότερη εκτίμηση του προφίλ που προέκυψε.

Σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία του ενδιαφέροντος αυτού προφίλ, έπαιξε και η συνγχορήγηση του Personality Diagnostic Questionnaire, ενός διεθνούς ψυχομετρικού εργαλείου που εξυπηρετεί τη διάγνωση διαταραχών στον ’ξονα ΙΙ.

Επομένως, η υπερβολική ανύψωση (F>100) δεν ακυρώνει -τουλάχιστον αυτόματα- ένα προφίλ M.M.P.I. Αντίθετα, μπορεί να παραπέμπει σε προσποιητή διαταραχή, σε υπόκριση, σε "fake bad behavior", σε ψύχωση με υπερβολικά παραγωγική συμπτωματολογία και κυριότερα σε βαριά διαταραχή προσωπικότητας. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην ερμηνεία (η την μη απόρριψη) τέτοιων προφίλ ειδικότερα σε Μονάδες Νοσηλείας. Εγκέφαλος 2008, 45(4):241-245.

Λέξεις κλειδιά: Μ.Μ.Ρ.Ι., PDQ-4, Ψυχομετρική συν-χορήγηση, διαταραχή προσωπικότητας, Κλίμακα F.

Πλήρες κείμενο