O αλκοολισμός στο Γενικό Νοσοκομείο
ΜΟΥΣΣΑΣ Γ.
Επίκ. Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Β' Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, "Αττικόν" Γενικό Νοσοκομείο

Περίληψη
Ο αλκοολισμός είναι ένα εκτεταμένο, συγκεκαλυμμένο και Πολυπαραγοντικο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Θεωρείται ότι είναι το τρίτο πρόβλημα δημόσιας υγείας με υψηλότατο κόστος και σοβαρές κοινωνικές επιπλοκές.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι στον αλκοολισμό αναλογεί το 1,4% της παγκόσμιας συνολικής επιβάρυνσης από νοσήματα. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 50% και ο επιπολασμος της εξάρτησης κυμαίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ του 1-5%. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το εθιμικό μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ και η χώρα μας παρουσιάζει αύξηση της κατανάλωσης και αύξηση της κατανάλωσης των νέων και κυρίως των νέων ανδρών.Η νομιμότητα η διαθεσιμότητα και η μεγάλη ευχέρεια στην προμήθεια του αλκοόλ φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του φαινομένου καθώς και ότι επισκιάζεται η σημασία του από την παράνομη χρήση ουσιών η οποία έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα λόγω της ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας την οποία αφορά.

Στο Γενικό Νοσοκομείο σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται για οποιοδήποτε λόγο παρουσιάζουν σε ποσοστό που πλησιάζει το 30% συννοσηρότητα με προβλήματα κατάχρησης εξάρτησης από το αλκοόλ. Αυτή η συννοσηρότητα συνήθως διαφεύγει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Συχνά οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με εξάρτηση από το αλκοόλ παρουσιάζει δυσκολίες τόσο διότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δεν έχουν πλήρη αντίληψη της συνθετότητα του προβλήματος αφενός αλλά και αφετέρου διότι πολύ συχνά οι αλκοολικοί παρουσιάζουν συννοσηρότητα με διάφορες ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές προσωπικότητας, όπως αντικοινωνική και μεθοριακή. Επίσης σοβαρά προβλήματα σωματικής υγείας τα οποία καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο πολύπλοκη.

Ο αλκοολικός ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο χρήζει πολυεπίπεδης αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα -βιολογικό, ψυχολογικό, ψυχιατρικό και κοινωνικό- προκειμένου να βοηθηθεί ώστε να παραμείνει μακράν της εξάρτησης και ταυτόχρονα να ενισχυθούν οι πιθανότητες για την ένταξη του σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης.

Αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη διότι ο αλκοολικός με το υψηλό ποσοστό συννοσηρότητας ψυχικών διαταραχών και την Εξαρτητική συμπεριφορά κινητοποιεί πρώιμους μηχανισμούς άμυνας - Άρνηση, Προβολή, Διάσπαση, Προβλητική ταύτιση, Παραμόρφωση - οι οποίοι καθιστούν δύσκολη την θεραπευτική σχέση και χαμηλό το κίνητρο απεξάρτησης. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται από την ομάδα της Συμβουλευτικής - Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου καλή γνώση του αντικειμένου γνώση δεικτών πρόγνωσης και η ύπαρξη πρωτοκόλλου παρακολούθησης των ασθενών αυτών. Eγκέφαλος 2009, 46(2):64-71.

Λέξεις κλειδιά: Αλκοόλ, αλκοολισμός, Γενικό Νοσοκομείο, εξάρτηση.

Πλήρες κείμενο