Συννοσηρότητα ψυχιατρικών διαταραχών και κατάχρησης αλκοόλ σε τμήμα επειγόντων ψυχιατρικών περιστατικών
ΜΟΥΣΣΑΣ Γ.1, ΔΙΑΛΥΝΑ Μ.1, ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ Α.3, ΚΩΣΤΑΡΑΣ Θ.3, ΗΛΙΑΣ Ι.4, ΜΠΡΑΤΗΣ Δ.3, ΚΟΤΣΩΝΗ Ε.2, ΤΣΕΛΕΜΠΗΣ Α.3
1Β΄ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστήμιου Αθηνών, "Αττικόν" Νοσοκομείο
2Ψυχιατρικός Τομέας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, "Γ. Γεννηματάς"
3Ψυχιατρικός Τομέας, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία"
4Ενδοκρινολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου", Αθήνα.

Περίληψη
Είναι ευρύτερα γνωστό ότι υπάρχει υψηλή συννοσηρότητα ανάμεσα στις ψυχιατρικές διαταραχές -ιδιαίτερα τις διαταραχές της διάθεσης και τις διαταραχές προσωπικότητας- και τον αλκοολισμό.

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί η συννοσηρότητα της εξάρτησης και της κατάχρησης αλκοόλ σε ασθενείς οι οποίοι αναζητούν ψυχιατρική βοήθεια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Γενικού Νοσοκομείου.

Για το σκοπό αυτό, περιλάβαμε στην μελέτη το σύνολο των ενήλικων ασθενών που προσήλθαν και εξετάστηκαν στο Ψυχιατρικό ΤΕΠ δύο Γενικών Νοσοκομείων. Για την ανίχνευση της χρήσης, κατάχρησης ή εξάρτησης από το αλκοόλ χρησιμοποιήθηκε το Cage Test, που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να ανιχνεύει συγκεκαλυμμένα προβλήματα αλκοολισμού. Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων στη μελέτη, καθώς και το αίτημα με το οποίο προσέρχονταν για εξέταση.

Το δείγμα περιελάμβανε συνολικά 320 ασθενείς. Παρουσία αλκοολισμού διαπιστώθηκε στο 27,5% του συνόλου του δείγματος, με στατιστικά σημαντική υπεροχή των ανδρών. Εγκέφαλος 2009, 46(3):147-151.

Λέξεις κλειδιά: Αλκοολισμός, ψυχιατρικές διαταραχές, συννοσηρότητα, cage test.

Πλήρες κείμενο